Vier op de tien vrouwen overwegen een andere anticonceptiemethode dan ‘de pil’

Save Print

June 30, 2022 9:36 am EDT

BRUSSEL – De anticonceptiepil is het bekendste en ook het meest gebruikte anticonceptiemiddel in België en Nederland. (1,2) Toch denken veel vrouwen erover na om over te stappen op een andere methode, vooral vrouwen die momenteel de anticonceptiepil gebruiken.(3) Dat blijkt uit een onderzoek dat gezondheidsbedrijf Organon door onderzoeksbureau IPSOS heeft laten uitvoeren onder 2.000 vrouwen.

Als het gaat om anticonceptiemethoden (en andere voorbehoedsmiddelen) is er steeds meer om uit te kiezen, maar toch gebruiken de meeste vrouwen tussen de 18 en 44 jaar in België en Nederland vooral de pil, gevolgd door het condoom.(2) Het IPSOS-onderzoek wijst uit dat 4 op de 10 vrouwen overwegen om in de toekomst een andere anticonceptiemethode te gebruiken, vooral vrouwen die nu de anticonceptiepil gebruiken.(3) De voorkeur van deze vrouwen gaat naar langwerkende omkeerbare anticonceptie, zo geeft de meerderheid van de betreffende vrouwen aan.(4)

Een methode die in de beginfase de beste oplossing was, hoeft dat een aantal jaren later niet meer te zijn. In een uitgave van Topic Talks benadrukt gynaecoloog en directeur van Ellesie, Els van Doorn, dat het goed is om niet op de automatische piloot door te gaan. “Onderzoek samen met je zorgverlener of je anticonceptie nog steeds de juiste is. Veel vrouwen denken er niet voldoende over na, maar met de juiste anticonceptie kun je je levenskwaliteit verbeteren en je je gelukkiger voelen.”(5)

“Bij de keuze (voor anticonceptie) is de vrouw leidend”, benadrukt gynaecoloog Annette ter Haar, ook in Topic Talks. “Sommige vrouwen willen pertinent geen pil, maar staan wel open voor andere vormen van anticonceptie.”(6)

Het is belangrijk dat vrouwen voldoende en juiste informatie krijgen om die keuze goed te kunnen maken. Informatie inwinnen kan uiteraard bij de zorgprofessional: vrouwen in België en Nederland maken veelal de keuze voor een anticonceptiemethode na overleg met de huisarts (vooral in Nederland) of de gynaecoloog (in België).(7) Daarnaast zijn er onafhankelijke websites die kunnen ondersteunen bij de beslissing, zoals


VVPM job number IWD survey 2022 IPSOS: NL-NON-110025